8A ste verslag: Spanje van 1 tot 15 april 2025
Door: Francine
Blijf op de hoogte en volg Francine
18 April 2025 | Spanje, Valencia
Hallo allemaal
Nu begin ik met de laatste fase van mijn vakantie, gedurende 3 weken, in Spanje.
Weer iets heel anders. Maar ik hou wel van verandering. Hopenlijk slaat het weer in Spanje om, want daar is de laatste 3 weken veel regen gevallen. Hier bezoek ik Madrid, Alicante en Valencia en ik reis van de ene plaats naar de andere plaats met de trein.
MAANDAG 31 MAART: van COLONIA DEL SACRAMENTO via BUENOS AIRES naar MADRID
Gisteren, zondag 30 maart, heb ik de hele dag en avond geen hostel eigenaar gezien in Colonia (en ook geen andere gasten). Gelukkig kende ik de weg, maar het is niet zoals het hoort. Hij had me tenminste een appje kunnen sturen. Toen ik hem zelf een appje stuurde werd het voor mij duidelijk: hij was met vakantie gegaan en de bovenbuurvrouw zou mijn ontbijt verzorgen. Ik heb de tijd nuttig besteed door mijn verslagen van Uruguay en de foto's op mijn website te zetten.
‘s Avonds gaat het heel hard regenen en waaien.
Ik probeer online in te checken bij Iberia voor de vlucht naar Madrid. Maar dat lukt niet ( of wel) maar ik krijg geen bevestiging daarvan. Daarna ga ik mijn koffer inpakken en mijn kleren klaarleggen voor morgen.
Het heeft de hele nacht doorgeregend tot vanochtend
Maandag 31 maart:
Het ontbijt stond al om 3.00 uur vannacht klaar in de keuken.
Het is gelukkig droog als ik in 20 min naar de boot loop. Ik blijf op de weg lopen want op het zandpad staan vele plassen. Ik check in en krijg de mededeling dat de boot van Colonia Express 20 min later vertrekt. Daarna bagage controle en langs de douane van Uruguay en Argentinië.
De boot is maar half vol.
Om 12.15 uur komen we aan in B.A.
Weer werd de bagage gecontroleerd en ik moest mijn tas open maken waarin fruit zat
wat niet geïmporteerd mocht worden in Argentinië.Doch bij de vorige twee grens overgangen Chili - Argentine werd daar niet opgelet. Doch ik mocht, bij gratie Gods, 1 banaan ter plekke opeten en de rest werd in de afvalemmer gegooid. In 20 min. loop ik naar bus 8. Deze heeft een perfecte verbinding met de bus 8 op de avenida de Mayo die naar de luchthaven in B.A. rijdt. Ik heb daar maar 5 minuten hoeven wachten en toen kwam de bus al. Hij rijdt over de snelweg. Rond 14.45 uur komen we aan bij de EZEIZA luchthaven. Dan begint het lange wachten ,want om 21.45 uur vertrekt mijn vliegtuig pas.
Voor de check-in haal ik nog mijn aansteker en zakmes uit mijn koffer en stop die in mijn handbagage. De douane controle gaat ook machinaal waarbij paspoort , boardingpas en duimafdruk en een gezichtsfoto wordt gemaakt.
Als het sein groen is mag je doorlopen.
Op de luchthaven zijn jammer genoeg geen westerse stopcontacten , en maar een mogelijkheid om met een Usb op te laden. Helaas krijg ik dan ook het slechte nieuws dat het niet zo goed gaat met mijn zwager. Mijn gedachten gaan dan al naar de mogelijkheid dat ik mijn vakantie vervroegd moet afbreken, maar dat gaat uit Spanje beter dan uit Zuid Amerika.
Om 20.30 uur kunnen we gaan boarden.
Ik moet veel hoesten en daarom doe ik maar mijn mond backus voor. Ik heb nu wel honger en hoop dat ze snel met het eten komen . We kunnen kiezen tussen pasta en kip . Ik kies voor kip met rijst, met een broodje en een stukje cake.
Daarna heb ik aardig geslapen tot 7.00 uur (12 00 uur Spaanse tijd) Als ontbijt krijgen we nog een broodje met ham en kaas.
Om 14.30 uur Spaans tijd ( = 5 uur later dan in Argentinië, landt het vliegtuig in Madrid. Eerst moet ik met een treintje naar terminal 4 om de bagage op te halen. In de aankomsthal van terminal 4 probeer ik een Uber Taxi te bellen ,maar schrik van de prijs van €27 en €17 voor een gedeelde uber taxi ( ik ben Zuid Amerikaanse prijzen gewend). Daarom besluit ik om toch maar de metro te pakken
Men wijst mij waar de metro ticket machines staan. Er staan er heel veel op een rij, maar er staan lange wachtrijen voor. Ik koop een kaart en laadt hem op met 10 ritten. Als je over moet stappen op een andere metro dan kost dat niets extra's. Eerst neem ik metrolijn 8 naar Nuevos Ministerios. En daarna moet ik overstappen op metrolijn 6 naar Pacífico.
En in Pacífico moet ik metrolijn 1 pakken . Helaas is daar geen lift en moet ik diverse trappen op. Gelukkig krijg ik hulp als ik erom vraag. Bij metrostation Antôn Martin moet ik uitstappen. Daar zijn ook alleen maar trappen om naar buiten te gaan. Twee meisjes helpen me. In een paar minuten loop ik naar hostel Far Home Atocha. Het is lekker zacht weer, 22 gr , maar wel bewolkt. Ik krijg kamer 105 onderste bed D. Het is een dorm met 4 etagebedden, 2 wc's en 2 douches. Mijn kluisje is kapot en dat meld ik en er wordt werk van gemaakt. In de keuken is alleen een microwave , een toaster en een waterkoker, dus je kunt niet echt koken want er is geen gas fornuis of oven..
Daarna installeer ik me en ga boodschappen halen. Het is druk in de binnenstad van Madrid. Het is opvallend dat de etenswaren hier goedkoper zijn dan in Argentinië, m'n bruin brood en yoghurt zijn betaalbaar.
Daarna ga ik terug naar mijn hostel waar ik wat eet. Ik ben gaar en moe na zo'n intensieve dag. Jammer genoeg logeert daar ook een middelbare schoolklas uit Portugal. Zij blijven tot zaterdag en m'n ‘s ochtends van 8-10 uur en ‘s avonds van 18.00 -20.30 uur veroorzaken ze veel overlast in het hostel.
Ik kruip op tijd in bed, want vandaag was het een beetje teveel van het goede.
WOENSDAG 2 APRIL: MADRID
Het was een beetje onrustig vannacht doordat de meeste slaapgenoten waarschijnlijk zakenmensen waren van boven de 40 jaar die laat naar bed gingen en/of vroeg op moesten .
In de keuken staat een groot buffet waar je voor €8 gebruik van kan maken. Maar ik heb zelf harde broodjes en beleg gekocht.
De hele schoolklas zit in de keuken.
Daarna schrijf ik Hostel Casa Linda in Alicante een Whatsapp bericht. En dan krijg een spraakbericht terug dat ze sinds november 2024 niet meer bestaan en dat Booking.com alle reserveringen een bericht zou sturen en annuleren. Maar ik heb nooit bericht gekregen. Ze adviseren me Booking.com te bellen of te schrijven. Dit doe ik, maar er is een lange telefonische wachttijd en ik krijg geen antwoord op mijn mail. Maar de volgende dag sturen ze wel mijn boeking geld terug en beloven een ander hostel te zoeken . Maar het blijft bij een belofte .
Daarna loop ik naar het Atocha treinstation waar ik een Tarjeta Dorado kan kopen voor €6. Dit is een gouden kaart voor 60 plussers waarmee je 25% korting krijgt op Renfe treintickets .
Daarna koop ik een treinticket van Madrid naar Alicante voor 6 april om 11.45 uur. Het is daar erg druk. Daarna bezoek ik het Reina Sofia Museum. Hier mag ik als 60 plusser gratis in. Hier wordt hedendaagse kunst tentoon gespreid waar ik niet zo van hou
Omdat ik blijf hoesten koop ik bij de apotheek bisolvon.
Aan het eind van de middag begint het een beetje te regenen en loop ik terug naar mijn hostel.
Inmiddels heb ik een reserve sleutel gekregen voor mijn locker.
DONDERDAG 3 APRIL, MADRID
Vannacht lagen we maar met 3 personen in de slaapkamer. Waarschijnlijk was het zo rustig dat ik pas om 9.30 uur wakker werd. Ik hoop dat ik daarmee opknap.
Na het ontbijt ga ik eerst zelf maar zoeken naar een nieuw hostel in Alicante. Ik schrijf ook mijn nicht in Alicante via Messenger over de het annuleren van Hostel Casa Linda en of zij een alternatief weet.
Het is vandaag vies weer , 6-13 graden en het regent. Ik ben futloos en heb geen zin om iets te ondernemen. Toch zal ik het doen, want zondag 6 april , als ik naar Alicante ga, moet ik eerst met de metro naar Chamartin , en daarna met de hoge snelheidstrein naar Alicante. Dus ik ga het uit proberen. Aangezien het metrostation Puerto del Sol een lift heeft stap ik daar op. Daar moet ik even zoeken van welk perron metrolijn 1 naar Pinar de Chamartin vertrekt. Bij de 15de halte, na 30 min., Pinar de Chamartin, dacht ik dat ik eruit moest. Doch dit bleek niet goed te zijn. Daarom moest ik 2 haltes terug naar Chamartin , want daar bevindt het treinstation voor de hoge snelheid treinen en de lokale Cercanias treinen.
Het is een enorm gebouw. Om naar het treinstation moet ik eerst 4 roltrappen omhoog. En vervolgens moet ik de blauwe pijlen volgen en dat is ook nog een eind lopen . Aangekomen bij de hal van de hoge snelheidstreinen worden alle koffers en tasssn gescand, idem op de luchthaven. En op grote borden kun je lezen op welk platform jouw trein vertrekt.
Daarna ga ik kijken hoe ik bij de Cercanias trein ( locale trein) kom , die ik moet hebben als ik uit Valencia kom naar Madrid Chamartin en met de Cercanias trein naar de luchthaven van Madrid moet gaan . Dan moet ik dezelfde weg weer terug en de rode C Cercanias volgen. Om door de poortjes te kunnen moet je bij de automaat een kaartje kopen voor €2,60 ( cash of cart).
Na dat allemaal uitgeblozen te hebben , ga ik met een voldaan gevoel terug met metrolijn 1 . Nu weet ik hoe het zit en hoef ik zondag niet te zoeken.
Terug bij Puerto del Sol regent het nog steeds en krijg ik natte voeten omdat er een gat in de zool van mijn schoenen zit.
En daarna loop ik terug naar mijn hostel.
Niemand praat met iemand, alleen de stelletjes die bij elkaar horen. Ik ben daarom blij dat ik mijn belevenissen kan opschrijven en dat ik in een warme huiskamer zit.
VRIJDAG 4 APRIL: MADRID
Net als gisteren word ik pas echt wakker om 9.30 uur. Misschien komt het door het tijdsverschil tussen URUGUAY en Spanje.
Daarna ga ik ontbijten. De Portugese schoolklas staat op het punt om weg te gaan , maar bezetten nog de keuken.
Mijn nicht uit Alicante schrijft dat ik van harte welkom ben en dat ze me komt ophalen van de trein terminal in Alicante.
Daar ben ik erg blij mee, nu hoef ik geen nieuw hostel te zoeken in Alicante.
Daarna ga ik lopend de stad bezichtigen. Het is nog droog maar weldra begint het te regenen
Ik bezoek:
Plaza Mayor is het centrale plein in Madrid. Dit rechthoekige plein (120 meter lang en 90 meter breed) stamt uit de Habsburgse periode en wordt aan alle kanten omringd door vier etages tellende woonhuizen
Vroeger vonden op dit plein zelfs executies, stierengevechten, processies en theatervoorstellingen plaats.
Tegenwoordig is de plaza de plek voor o.a. de jaarlijkse kerstmarkt, het Festival de Verano, de fashionweek.
Midden op het Plaza Mayor bevindt zich het ruiterbeeld van Filips III, vervaardigd door Giambologna. Dit bronzen beeld stamt uit 1616 maar is pas in 1848 midden op het plein geplaatst. Een ander opmerkelijk gebouw aan de noordzijde is Casa de la Panaderia, een voormalig gebouw van het bakkersgilde. Daarna loop ik door de Gran Via. Dit is een bekende winkelstraat en verkeersader in het centrum van Madrid . Het is een van de populairste winkelgebieden van Madrid. Hij loopt van Plaza de Cibeles tot Plaza de España .Kenmerkend zijn de Art Nouveau en Art Deco facades van enkele kantoor- en bankgebouwen. Vervolgens kom ik op de Mercado San Miguel: Op deze markt kun je terecht voor de dagelijkse verse boodschappen (zoals vis, groenten en fruit) of om te genieten van de vele kleuren, geuren en smaken op deze versmarkt bij een van de 33 kramen.
De van gietijzer, glas en hout gemaakte markthal is in gebruik genomen in 1916. De naam van de markt komt van de "Iglesia de San Miguel de los Octoes"; deze 13e -eeuwse kerk stond op de plek van de Mercado de San Miguel. Na een reeks branden werd de kerk gesloopt en op de lege plek ontstond een plein om vis te verkopen.
In 2009 heropende de markt in Madrid zodat het een 21e -eeuwse versmarkt werd. Vervolgens bereik ik de Plaza de la Armería met:
- de Almudena kathedraal., dit is een katholieke kathedraal gewijd aan de “Virgen de la Almudena”, het Middeleeuws icoon van Maagd Maria, moeder van Jezus Christus en de beschermheilige van de stad. De bouw van de kerk begon in 1883 door Paus Johannes Paulus II gewijd op 15 juni 1993. Hij is 104 meter lang en 76 meter breed en is gebouwd in zowel een neo gotische stijl (interieur), als een neo klassieke stijl (exterieur)
- Ook de koepel is gebouwd in twee stijlen. Van binnen heeft de koepel een gotische stijl en van buiten een barokke stijl. De standbeelden die rondom de koepel staan stellen de twaalf apostelen voor: Andreas, Bartolomeüs, Filippus, Jakobus, Jakobus de Meerdere, Johannes, Judas Tadddeüs, Matteüs, Mattias, Simon Petrus, Simon .
Het regent nu zo hard, dat ik in de kerk blijf zitten en een stuk van mijn verslag maak. Daarna bezoek ik:
- Het Paleis van Madrid/ Palacio Real de Madrid.
Dit paleis is het grootste koninklijke paleis van Europa en bevat meer dan 2800 kamers, die allemaal voorzien zijn van een rijkelijk versierd interieur (opp. van 135.000 m2).
Dit is de werkplaats van de huidige koning van Spanje. Het stamt uit de achttiende eeuw (250 jaar oud) . Het gebouw is gebaseerd op het paleis van Versailles. Om het paleis heen bevinden zich verschillende tuinen.
Het blijft regenen en ik heb het koud en ik heb natte voeten omdat er een gat in de zool van mijn schoenen zit. Ik voel me nu zo ongelukkig en zou thuis willen zijn. Want voor dit slechte weer ga ik in de winter naar een warm land. Dit sleche weer had ik in Madrid niet verwacht. . Ik loop terug naar mijn hostel . Daar neem ik meteen een warme douche en blijf daar lang onderstaan totdat ik weer een beetje op temperatuur ben.
Daarna voel ik me beter en ga eten in de keuken. ‘ s Avonds zet ik foto's van Madrid op facebook en ga op tijd naar bed.
ZATERDAG 5 APRIL: MADRID
Vandaag word ik om 9.00 uur wakker.
Alle bedden waren vannacht bezet.
Tegen 12.00 uur ga ik lopen . Ik doe mijn bergschoenen aan want de suède schoenen zijn nog een beetje nat. Op dat moment is het zonnig en bij 16 graden toch aangenaam warm. Na een bezoek aan de apotheek
Loop ik naar het Retiro park . Dit park is
130 hectare groot is (260 voetbalvelden) Het is een favoriete plek voor de inwoners van Madrid om het drukke centrum te ontlopen. Hier bevindt zich ook het ‘Palacio de Cristal’, oftewel kristallen paleis. Dit gebouw werd gebouwd in 1887 om tropische planten uit de Filipijnen tentoon te stellen. Ook ligt hier een meer = Estanque del Retiro’ Dit Is een kunstmatig aangelegd meer. Deze staat vooral bekend om de roeibootjes die je kunt huren. Aan de oostkant van het meer staat een groot monument van koning Alfonso XII. . Inmiddels is de zon weg en is het helemaal bewolkt en dat voelt duidelijk frisser.
Daarna loop ik naar de Plaza de Cibeles. Dit is
het beroemdste plein van Madrid . Het plein wordt gedomineerd door een prachtige fontein (1782) en wordt geflankeerd door imposante en representatieve gebouwen die tussen het einde van de 18e en het begin van de 20e eeuw zijn gebouwd. zoals het Paleis van Cibeles (1919) waar nu het stadhuis in gevestigd is en het Paleis Buenavista : gebouwd in 1777 als residentie van de hertogen van Alba en het paleis van Linares, gebouwd in 1900 in opdracht van de markies van Linares.
Daarna wandel ik door de 1,5 km lange Gran Via naar de Plaza de España.
Hier was een demonstratie aan de gang. In het krantenartikel stond: 100.000 mensen de straat op in Madrid In Madrid waren vanochtend spandoeken te zien met teksten als: ‘Verhuurders stelen onze lonen’ en ‘Huurders, schuldig. Overheden, verantwoordelijk’ en ‘Er is geen tekort aan woningen, er zijn te veel speculanten’. Volgens de organisatoren gingen in Madrid 100.000 mensen de straat op, de regeringsdelegatie in Madrid hield het op 15.000.
Op het plaza de Espana staat een monument van Miguel de Cerventes uit 1929. Aan het plein staan ook een tweetal hoge gebouwen die vanuit meerdere hoeken in Madrid zijn te zien: de Torre de Madrid van maar liefst 142 meter hoog en de Edificio España van 117 meter hoog. Daarnaast wordt het plein omringd door kantoren, hotels, winkels . Vlakbij De Plaza de España ligt
de Tempel van Debod: De Egyptische 'Templo de Debod' in het Parque del Oeste. Deze Egyptische tempel uit de 4e eeuw voor Christus was gewijd aan de god Amon van Nubië en godin Isis. De tempel werd in 1968 verplaatst van Egypte naar Madrid als een gift van de Egyptische regering als dankbetoon voor de inzet van Spaanse archeologen die de tempels van Abu Simbel hebben beschermd nadat een gebied was overstroomd bij de bouw van een dam in de Nijlvallei. De tempel werd steen voor steen afgebroken in de plaats Debod in de Nijlvallei (heet nu Dabud) en werd geopend in 1971. De tempel staat in de oorspronkelijke oriëntatie van oost naar west. Vanaf de tempel van Debod heb je een schitterend uitzicht. Aan de ene zijde op de Almudena-kathedraal en aan de oostzijde kijk je uit over het groene park Casa de Campo.
Daarna loop ik naar De wijk/barrio de La Latina. Dit is een levendige wijk waar zich een middeleeuws Moors fort bevindt en is een wirwar van smalle straatjes vol tapasbars en cantina's. De bezienswaardigheden in de buurt zijn de Real Basilica de San Francisco el Grande met schilderijen van Goya en de enorme Moorse kerk San Pedro el Real.
Helaas kan ik niet naar de vlooienmarkt El Rastro , want die is alleen op zondag. Hier gaan vele mensen lunchen in de cafés en bij de kraampjes met streetfood.
Op de terugweg naar mijn hostel kom ik weer langs het paleis / Palacio Real de Madrid. Het blijft een schitterend gebouw
Op het plein daarvoor laten acrobaten hun kunsten zien en trekken ook veel belangstelling.
Terug in mijn hostel maak ik me gereed voor mijn reis naar Alicante morgen.
ZONDAG 6 APRIL, van MADRID naar ALICANTE, Hondon de las nieves
Om 10.00 uur check ik uit in mijn hostel en loop naar Puerto Sol waar ik eerst de lift pak naar metro lijn 1. Door mijn voorwerk , weet ik nu de weg daar naar toe. Ik stap uit bij halte Chamartin. Daar neem ik 3 roltrappen en de lift richting de blauwe pijlen naar de sneltrein. Ik ben er al om 10.45 uur. De bagage wordt gescand en ik ga daar zitten
Om 11.15 uur wordt het platform bekend waarvan mijn trein vertrekt ( 21) en in een lange rij lopen we naar het perron
Ik zit in wagon 6 en stoel 4A. Ik kan mijn koffer en rugzak kwijt op een rek tussen 2 wagons. De trein vertrekt om 11.45 uur en we zijn om 14.45 uur in Alicante. Ik ontmoet mijn nicht in de centrale hal van het station. Het is heel leuk om haar na jaren weer te zien
Zij heeft in de wijk haar auto geparkeerd . Het is 40 km rijden naar hun huis. Ze wonen buiten Alicante in de "Campo" in Hondon de las Nieves” in een groot huis met zwembad en veel grond erom heen. Het is schitterend om zo te wonen. Ze hebben een hond Harrie. Ik krijg een 2 pp bed met wc en douche. Toevallig zijn ook Hollandse vrienden die 1 week in hun vakantiehuis wonen, ook met zwembad.
Middags rijden mijn nicht en ik nog een stukje met de legerjeep in de omgeving. Doordat het hier 3 weken geregend heeft is het overal groen en staan er veel bloemen. Hier wonen veel buitenlanders m.n. Nederlanders, Belgen en Engelsen. Het merendeel spreekt helaas geen Spaans en dat vinden de Spanjaarden niet leuk.
‘ s Avonds gaan we uit eten in het dorp. Aangezien ze beiden paarden en botenliefhebbers zijn , wordt hier veel over gesproken. Het is erg lekker en gezellig
MAANDAG 7 APRIL :ALICANTE :Hondon de las Nieves
Ik heb lekker geslapen in het tweepersoons persoonsbed Wat een luxe vergeleken met een hostel dorm.
Helaas is de douche koud omdat de stekker niet in het stopcontact zat. Bij het ontbijt eet ik weer lekker bruin brood en yoghurt. Heerlijk!
Ze hebben een legerjeep en een tractor waarmee we verschillende keren de garage moeten opzoeken. In het dorp zit ook de apotheek waar ik een nieuwe fles bisolvon koop voor mijn hoesten, wat niet over gaat.
Thuis gaan we nog onkruid plukken op hun grote erf en doen de was. Doordat het mooi weer is, is de was zo droog.
Ik hoor heel veel familie verhalen aan want praten kunnen ze alle twee als de beste
DINSDAG 8 APRIL: ALICANTE :Hondon de las Nieves
Nu is de douche wel warm. Na het ontbijt gaan we met de auto naar de markt in Aspe.
Alles is daar spotgoedkoop en ik koop daar zelfs 2 broeken. Daarna gaan we koffie drinken. Het is een ontmoetingsplek voor Hollanders en Belgen die daar wonen.
Vervolgens gaan we boodschappen halen
bij een grote supermarkt Macedonia. Ik kijk mijn ogen uit, wat een grote zaak en wat een grote variatie van artikelen en wat een brede wandelpaden. Hier is het veel goedkoper dan in Argentinië en Chili en Uruguay, maar ook goedkoper dan in Nederland. Daarna rijden we naar huis. De vrienden van mijn nicht en haar man willen over 3 jaar ook een huis kopen in Spanje en kijken al belangstellend naar huizen.
Thuis gekomen ga ik lekker in de schommelstoel zitten aan de zijkant van het huis waar een lekker windje staat, wat nu wel heerlijk is want de zon is warm. ‘s Avonds eten we kip, bloemkool met een kaassausje en gekookte aardappelen. Ik heb in lange tijd niet zo lekker gegeten !
‘ s Avonds ga ik nog een half uur in de omgeving wandelen. Het is goed dat ik mijn bergschoenen heb aangedaan want de onverharde paden liggen vol met stenen. Maar je hebt een mooi uitzicht op het dal tussen de heuvels.
Van het thuisfront krijg ik te horen dat het met mijn zwager elke dag iets slechter gaat.
Dus misschien moet ik toch vervroegd naar huis vliegen.
WOENSDAG 8 APRIL, ALICANTE :Hondon de las nieves
Vannacht onrustig geslapen , waarschijnlijk door de situatie van mijn zwager. Het laat je toch niet los, ook al ben je met vakantie.
Om 11.30 uur komt de Spaanse buurman me ophalen om te gaan wandelen in de omgeving. Ik doe mijn bergschoenen aan en neem water mee want het is een heuvelachtig gebied. Hij vertelt veel over planten, bloemen en dieren die hier leven. We zijn bijna 2 uur weggeweest. We vonden het allebei leuk, vooral omdat ik Spaans spreek en versta. Middags ga ik lekker luieren in de schommelstoel buiten. Maar pal in de zon is het al gauw te warm, terwijl het maar 21 graden is. Maar mijn nicht heeft ook een buitenwembad waarvan het water op dit moment gemiddeld 20 graden is.
Ik ga op het trappen zitten met de voeten en benen in het water en dat geeft voldoende afkoeling, maar ik vind het te koud om er helemaal in te gaan. Er spelen allerlei senario’s door mijn hoofd als mijn zwager vandaag of morgen zou komen te overlijden . Dan zou ik vanuit Alicante naar huis kunnen vliegen. Afwachten, ik heb het niet in de hand.
‘ s Avonds maakt mijn nicht Carin een heerlijke ovenschotel met witlof, bacon, en kaas.
Hij smaakt heerlijk! Echt weer Nederlands eten
DONDERDAG 10 APRIL, ALICANTE; Hondon de las Nieves
Ik heb beter geslapen dan gisteren. Vanuit Zwolle blijft het stil dus mijn zwager zal nog wel leven. Ik heb gezien dat je ook vanuit Valencia naar Amsterdam kan vliegen.
Vanuit IJsselstein krijg ik een onverwachts telefoontje. Die persoon dacht dat ik al thuis was.
Het is vandaag bewolkt en 21 graden. Tegen 12.00 uur gaan we met de auto de omgeving verkennen . We rijden door Hondon de les Frailes, Solancia,Barbarroja en in de provincie Murcia. Daar is het landschap ruiger en doet denken aan de Colca Canyon in Peru. Ook zien we veel grotwoningen waar mensen in wonen en/of een huis daarvoor hebben gebouwd. En dat doet me denken aan Capadocie in Turkije. . De zon komt er er steeds beter door. Rond 13.30 uur gaan we lunchen op het terras van een cafe- restaurant in Alguena of la Romana. De tostada's met kaas of tonijn zijn hier heerlijk. Onderweg naar huis zien we diverse huizen die in aanmerking zouden komen voor de vrienden van mijn nicht: niet te groot huis, en niet te veel grond. Thuis aangekomen zijn er weer problemen met de tractor waarvoor ze naar de garage moeten gaan. ‘s Middags ga ik weer lekker luieren in de schommelstoel.
Na 18.00 uur begint het aardig af te koelen
‘s Avonds eten we nassie en daarna tv kijken
VRIJDAG 11 APRIL, ALICANTE: Hondon de las Nieves
Het is vandaag bewolkt en slechts 19 graden. Ik doe mijn spijkerbroek aan en trui en pulley.
Ik hoor van het thuisfront dat mijn zwager nog wel helder is maar dat de morfine is verhoogd.
Vanochtend gaan we met z'n drieën naar het tuincentrum om tuinaarde te kopen. Deze gebruiken ze om bloembakken te vullen voor het telen van groenten voor eigen gebruik. Onderweg zien we vele bussen staan die Afrikaanse werklui naar het land brengen om voor weinig geld hier te werken. De zon komt er lichtjes door. Thuis in Hondon de las nieves gaan we eerst lunchen. Mijn nicht en haar man zijn goede praters en kunnen alles wat ze in het verleden en heden hebben meegemaakt goed verwoorden. Ik ben beter in het schrijven en zet alles wat ik meemaak in mijn dagboek.
Ook nu komt de Spaanse buurman , rond 18.30 uur , de hond Harrie ophalen, waarmee hij ruim 1 uur elke dag gaat lopen
‘s Avonds zie ik voor de eerste keer Flikken Maastricht op de tv. Heel bijzonder om voor mij bekende plekken terug te zien . Ik heb daar namelijk 7 jaar gewoond en nog steeds wonen 2 zussen van mij in Maastricht.
ZATERDAG 12 APRIL: ALICANTE:Hondon de las Nieves;
Vandaag regent het hier, maar koud is het niet. En volgens het weerbericht schijnt de zon in Nederland
Om 10.30 uur rijden we naar Santa Pola . Deze plaats ligt aan een baai aan de Middellandse zee, ruim 50 km van mijn nicht af en 20 km ten noorden van van Alicante. We gaan daar naar de zaterdagmarkt / mercadillo Santa Pola. Het is een grote markt , maar het is vrij rustig op de markt omdat het regent waar de Spanjaarden niet van houden. Ook nu gaan we gezellig lunchen. We blijven lang zitten want het begint telkens opnieuw te regenen. Daarna lopen we over de boulevard en zien de ferryboten die naar Tabarca. Dit is een klein eiland voor de Spaanse kust, een paar km van Santa Pola. De stranden zijn leeg en op de boulevard lopen weinig mensen . Daarna gaan we in een restaurant eten. Terug naar huis rijden we langs de kust naar Aigua Amarga en langs de luchthaven van Alicante.
Ook nu zien we veel huizen die te koop zijn en in aanmerking komen voor de Nederlandse vrienden.
‘s Avonds zwaaien we ze uit , want ze rijden met hun gehuurde auto naar de luchthaven en vliegen vansaar terug naar Schiphol.
ZONDAG 13 APRIL: ALICANTE: Hondon de las Nieves;
Het is vandaag bewolkt. Mijn nicht en haar man gaan vandaag klussen. Mijn nicht krijgt haar eigen “ sporthonk met badkamer” en al het metsel- en voegwerk doen ze zelf. Ze zijn erg handig en van alle markten thuis. Dat moet je wel zijn als je twee huizen en veel grond in Zuid Spanje koopt.
Ik ga een treinticket Alicante - Valencia online kopen. Maar het betalen levert wat problemen op ,want je kunt betalen met Google Pay en PayPal, maar dat heb ik niet. Maar als ik verder blader ondek ik dat ik ook met mijn creditcard kan betalen. De trein vertrekt morgen/ maandag om 9.16 uur vanuit Alicante. Mijn nicht brengt me met haar auto naar het treinstation in Alicante want met openbaar vervoer kun je daar niet komen.
Daarna ga ik online inchecken bij het Purple hostel in Valencia. Dat moet tegenwoordig in Spanje door de nieuwe regelgeving voor hostels en hotels met toeristen. Ik had gevraagd voor een onderste bed van een stapelbed, maar hier vragen ze daarvoor €2 extra per nacht. Dit heb ik in al die jaren dat ik reis en logeer in hostels nog nooit meegemaakt.
‘s Avonds gaan we, samen met de Spaanse buurman José, naar het Indiaas restaurant in het dorp. Het is ook de 1ste keer dat ze daar gaan eten en een grote verrassing. Maar iedereen vond het lekker en gezellig. Het was wel handig dat ik als tolk kon optreden want daardoor konden we elkaar begrijpen.
MANDAG 14 APRIL: Van ALICANTE naar VALENCIA.
Na het ontbijt brengt mijn nicht me om 7.30 uur met de auto naar het Renfe treinstation in Alicante. Het is ongeveer 1 uur rijden
Op het station gaat mijn bagage weer door de scan en ik loop naar perron 6 waar de sneltrein naar Valencia staat. Ik zit in wagon 18 op stoel 4 D. Een Spaanse man helpt me om mijn koffer en rugzak in het bagagerek te zetten.
De afstand Alicante - Valencia is 170 km en we doen er ongeveer 2 uur over. Ook nu rijden we door een gebied waar veel druiven planten en heuvels staan. Het is zwaar bewolkt. Om 11.15 uur komen we in Valencia aan. Dezelfde Spaanse man haalt mijn bagage weer uit het rek. In de stationshal legt iemand me uit waar ik het dichtstbijzijnde metrostation kan vinden.
Daar koop ik een metrokaart met 10 ritten voor €5 en neem metro lijn 7 Maritime. Bij de 2de metro halte Estation Colon moet ik er al uit. Daar kan ik gelukkig met een roltrap naar boven. Vervolgens loop ik in 7 min. naar hostel Purple Nest. Ik ben veel te vroeg , want om 15.00 uur mag ik pas inchecken. Maar ze schrijven me wel in en de koffer en paarse rugzak gaan in een opslagruimte. En op dat moment mis ik mijn kleine rugzak. Ik kan me niet herinneren waar ik hem kwijt ben geraakt. Of ik heb hem in de trein laten staan toen die Spanjaard me hielp met mijn andere bagage. Of bij of in de metro, maar ik denk van want ik heb toen niets uit mijn kleine rugzak gehaald. Of iemand heeft hem weggepakt in het Purple hostel toen ik me inschreef. Doch in het hostel zeiden ze dat ik geen kleine rugzak bij mij had. Toen ben ik lopend terug gegaan. Eerst naar het metrostation Colon, waar ik een papiertje krijg met een telefoon nummer wat ik kan bellen . Daarna naar het treinstation Joaquin Sorolla. Maar daar hadden ze ook niets gevonden. Ook bellen ze naar het treinstation in Barcelona, want dat is het eindstation van de trein vanuit Alicante. Maar daar hebben ze ook niets gevonden. Nu ben ik voor de tweede keer mijn powerbank en oplaadstekker en snoer kwijt. Aangezien ik er niet van buiten kan , koop ik onderweg meteen een nieuwe.
Ik had gehoopt dat de powerbank opgeladen was, maar dat was niet zo. Dus ik moest me haasten want als mijn smartphone ook leeg is dan kan ik mijn hostel niet meer vinden. Vlug doe ik bij de supermarkt boodschappen , want ik heb honger, want mijn meegenomen boterhammen en fruit waren ook weg.
Inmiddels is het 15.30.uur en kan ik inchecken bij het Purple Nest hostel. Ik lig op de 2de verdieping op een gemengde kamer met 5 etagebedden (kamer 21). Ik heb toch een onderste bed gekregen en niets extra betaald (€2 per nacht). Nadat ik wat gegeten heb, ga ik bij Corte Ingles een nieuwe kleine rugzak kopen. Ook mijn waterfles, zakmes, kam, paraplui en paracetamol ben ik kwijt. Gelukkig niet mijn geld, pasjes , paspoort en waardevolle papieren.
Continu probeer ik in gedachten terug te halen waar ik mijn rugtasje kan zijn, maar het blijft een zwart gat. Nu zit ik met een katerig gevoel. Gelukkig, weet ik, gaat in de loop van de tijd deze kater ook weer over.
Rond 20.00 uur loop ik terug naar het hostel want ik ben doodmoe. Daar laad ik mijn powerbank op en eet en drink wat. In dit hostel kan ik gebruik maken van een grote keuken en eetzaal.
.Vervolg 8B : Valencia van 15 tot 19 april 2024
24 April 2025 - 10:59
Ria S:
Grappig om over manifestaties te lezen die wij op TV gezien hebben zoals in Madrid over de huren en dat jij daar dan bij geweest bent.!
Wat een pech dat je weer je tasje bent kwijt geraakt. Zo kennen we niet , ervaren reizigster....